En? Beleg jij ook al?

donderdag 30 april 2015 | H. Meijaard FFP

Nou ja zeg…het is april 2015, de koersen vliegen alweer een paar jaar omhoog. En jij durft te beweren dat je geld nog steeds op een spaarrekening staat? Hoeveel rente krijg je daar eigenlijk op: 0,5% of zoiets? En dan 1,2% belasting betalen, plus dit jaar waarschijnlijk wel weer een procentje inflatie….nee, dan doet je beleggende buurman dat toch slimmer…toch…?

Als je mijn blogs volgt, weet je dat ik al eerder een blog heb geschreven over sparen of beleggen, lees die hier eerst nog eens door. Want wat daar staat, ga ik hier uiteraard niet herhalen. In deze blog wil ik echter graag met je delen wat ik vind van de huidige beweging van sparen naar beleggen.

Maar voordat ik daar mijn mening over geef; even mijn ideeën over beleggen in het algemeen. Hoe onzeker ook de toekomst is: als ik kijk naar de historie (en meer kunnen we niet doen, mijn glazen bol doet het nog steeds niet) ben ik voorstander van beleggen. Tenminste, zolang het gaat om geld wat je voor langere tijd kunt missen, of doelen die verder weg liggen (zoals bv. je pensioen). Ons huidige economisch systeem is namelijk zo ingericht dat je op langere termijn altijd een beter resultaat behaalt met beleggen dan met sparen. En dat hoe hoger het verwachte rendement is, hoe hoger het risico is van tussentijdse waardedalingen: de reden waarom je daarvoor die lange beleggings-adem nodig hebt!

Ok, de kaders zijn duidelijk. Dan weet je misschien ook al wat ik vind van de huidige beweging van spaargeld naar beleggingsgeld….Gaat dat wel goed…?! De vraag stellen is hem beantwoorden.

apr11

Als jij toch ook iemand bent die nu denkt: moet ik niet wat gaan beleggen….?! Dan wil ik je dringend vragen om toch even tot 10 te tellen en goed na te denken! Natuurlijk word je onrustig als je de spaarrente ziet dalen en de aandelen maar ziet doorstijgen. Maar dat mag nooit de reden zijn om te beleggen! Al eerder gedeeld, maar hier nog even het plaatje van de emotionele cyclus van een “belegger”…:

apr2

De quizvraag van vandaag: waar zitten we momenteel in de cyclus? Antwoord: dat weet je niet. En dus moet je gewoon zorgen dat je uit die cyclus, die emotionele achtbaan blijft! Want anders koop je altijd op een hoogtepunt en verkoop je op een dieptepunt: een bijzonder efficiënte methode om van je geld af te komen….ga dan lekker naar een casino zou ik zeggen!

Maar goed, je wilt toch beleggen, wat is dan een goed instapmoment? Nou: gewoon: ieder moment…ja, ik weet dat namelijk ook niet, net zomin als al die duurbetaalde geleerden wereldwijd die jaar in-jaar uit mis zitten met hun beleggingsvoorspellingen.

Bewust beleggen betekent voor mij daarom:

-          Regelmatig en dus gespreid inleggen
-          Inleggen is voor langere termijn, dus geen stress over korte termijn koersbewegingen
-          Zo min mogelijk tussentijds kopen of verkopen op basis van emoties en tips
-          Spreiden van je beleggingen: een juiste spreiding zorgt voor 80%-90% van je resultaat!
-          Houd je risicoprofiel en beleggingshorizon steeds goed in de gaten voor de juiste verdeling in je beleggingen.

Een onder financiële planners zeer populaire Amerikaanse adviseur, Carl Richards kan overigens in één plaatje zeggen waar ik een heel blog voor nodig heb…. J

apr3

Dus…wat wordt je antwoord op de vraag: beleg jij ook al? Ik lees het graag hieronder!

Heeft u een vraag over deze blog?

Relevante blogs

H. Meijaard FFP

Hubrien - Financieel Advies 2.0

CULEMBORG