Studeren op studiekosten...!

vrijdag 27 februari 2015 | H. Meijaard FFP

En opeens zoemt het overal om je heen: kids die volgend schooljaar gaan studeren, ouders die gaan kijken wat dat nu eigenlijk kost, die studie en ouders die naar hun jonge kroost kijken en denken: moet ik ook niet wat opzij gaan leggen voorde studie later…?!

Studiekosten. Sinds het definitieve besluit om met ingang van het nieuwe schooljaar de studiefinanciering drastisch aan te passen, komt het eigenlijk in ieder gesprek, privé of zakelijk wel ter sprake. Alleen al de nieuwe naam het “sociaal leenstelsel” zorgt al voor veel gespreksstof. En terecht: persoonlijk zie ik er ook heel weinig sociaals in… Maar goed, creatieve namen doen het altijd goed, als je als overheid iets impopulairs wilt invoeren!

Hoogste tijd dus voor wat inzicht en overzicht:

  • Wat betekent de nieuwe regeling voor studenten?
  • Hoeveel schuld zullen ze gaan opbouwen?
  • En –als je nog jongere kinderen hebt- hoeveel zou je daar eigenlijk voor moeten sparen (of beleggen)?

Je kunt er veel over lezen op sites van de overheid en het DUO (Dienst uitvoering Onderwijs), maar ik geef je hier even de “highlights”.

Wat is de belangrijkste wijziging? Uiteraard het feit dat de basisbeurs wordt vervangen door een lening (sorry, het “studievoorschot”…). Dat betekent dat nieuwe studenten tot een bedrag van ruim € 1.000 per maand kunnen/moeten lenen om hun studie te betalen. Pijnlijk voor bestaande studenten: dat geldt ook voor hen, zodra ze –na 3 jaar- hun “master” gaan doen (en dat doet bijna iedereen).

F1

Wat andere aanpassingen:

  • de aanvullende beurs blijft bestaan en wordt zelfs met € 100 per maand verhoogd  tot maximaal € 365 per maand (voor ouders met een gezamenlijk inkomen tot € 46.000).
  • De OV-kaart voor studenten blijft bestaan en vanaf 2017 krijgen ook studenten onder de 18 deze kaart.
  • De termijn om de lening terug te betalen wordt verlengd tot 35 jaar (nu 15 jaar) en het maximaal percentage dat jaarlijks afgelost moet worden wordt 4% (nu 12%). Klinkt sympathiek en is wellicht nodig, maar ook heel erg verkeerd: schulden worden hierdoor gewoon en neem je je hele leven mee; een gevaarlijke ontwikkeling in de zo nodige financiële opvoeding.
  • De geschatte besparing van 1 miljard gaat terug het onderwijs in. Althans: volgens de regering. Ik persoonlijk geloof daar helemaal niets van: niet meer dan een mooie politieke belofte om genoeg medestanders te vinden die deze wijziging dan zouden steunen…

F2

En dan wordt de vraag natuurlijk: hoeveel (extra) schuld zullen de nieuwe studenten gaan opbouwen?  Hierover lopen de geschatte bedragen nogal uiteen. De basisbeurs bedraagt nu nog ruim € 100 per maand voor thuiswonenden en bijna € 300 per maand voor uitwonenden. Maar het is niet duidelijk of iedereen die nu een basisbeurs heeft straks ook dit bedrag gaat lenen. Doen ze dat wel, dan betekent dat een lening (bij een studieduur van 5 jaar) van circa € 6.000 tot € 18.000.

Daarbij komt dat er al flink geleend wordt: Momenteel  leent een derde van de studenten naast de basisbeurs ruim € 350 per maand, waardoor ze gemiddeld een studieschuld van ongeveer  €18.000 opbouwen (bij een studieduur van 4 jaar).

F3

Nou, fikse bedragen dus…sta je ervoor –als ouders en/of studenten-  dan heb je niet veel te kiezen. Heb je echter nog jonge kinderen, dan kan ik me voorstellen dat je hier wel een potje voor wilt reserveren. Waar moet je dan rekening mee houden?

Laten we eens uitgaan van een kind dat 5 jaar gaat studeren, waarbij je als ouders ervoor kiest om maximaal € 500 per maand te willen bijdragen in de studie. Dat betekent dus een spaarpot van zo’n € 30.000…! Heb je dat nu of straks niet in een oude sok, dan is het wellicht  slim om hiervoor te gaan sparen. Hier heb je eenhandig tabelletje:

Tijd om te sparenrente/rendementspaarbedrag Per jaarper maand

15 jaar  0% (rente=inflatie)     € 165

15 jaar  2%                             € 145

15 jaar  4%                             € 120

10 jaar  0 % (rente=inflatie)    € 250

10 jaar  2%                             € 225

10 jaar  4%                             € 205

5 jaar  0% (rente=inflatie)       € 500

5 jaar  2%                               € 475

5 jaar  4%                               € 450

De boodschap is helder: als je nog de tijd hebt om te sparen: gebruik die dan!

En wat ook helder (en heel logisch) is: hoe meer rente/rendement je krijgt, hoe lager je spaarbedrag kan zijn. Maar ja, momenteel is een rente van 0% toch echt een stuk reëler dan 4% op een spaarrekening.

Dat betekent dat als je kiest voor meer rendement, je ook kiest voor meer risico: want je zult dan toch echt moeten gaan beleggen. En of dat verantwoord is, hangt onder andere  af van de tijd die je nog hebt voordat je het geld nodig hebt, en uiteraard de soort beleggingen waar je voor kiest.

Wil je meer weten over de keuze “sparen of beleggen”? Dat kan, want daar heb ik al eens een uitgebreid blog over geschreven, veel leesplezier…!

Goed, nu je weet waar je aan toe bent, geeft dat waarschijnlijk/hopelijk  wat meer rust. Kun je mooi de aandacht richten op bv. studiekeuze en kamers zoeken. Of luiers verschonen, of oppassen, als jouw (klein)kind nog wat jaartjes te gaan heeft voor hij of zij mogelijk in de collegebanken kruipt…!

F4

 

  •  

Heeft u een vraag over deze blog?

H. Meijaard FFP

Hubrien - Financieel Advies 2.0

CULEMBORG