De teleurstellingen bij beleggen

dinsdag 20 januari 2015 | L.H. Winter FFP

Als iemand wel ervaring heeft met beleggen, ben ik het wel. Sinds de jaren negentig ben ik actief op de beurs. In de jaren van voorspoed dacht ik rijk te kunnen worden met beleggen.

Campinghausse  Ook ik heb tijdens de zomer van 1997 vanuit de camping in Frankrijk volop aandelen gekocht. Uiteraard was ik niet bezig met beleggen vanuit een financieel plan, maar met speculeren. Iedereen liep blind achter elkaar aan. UIteraard heb ik ook volop "belegd" in aandelen World Online. Uiteraard weten we allemaal hoe dit is afgelopen. Voor mij niet anders. Ja, ik ben door mijn gedrag veel geld kwijtgeraakt. Toch ben ik altijd blijven geloven in de kapitaalmarkten, en dat het nemen van risico's uiteindelijk beloond wordt met extra rendement. Toch is mijn beleggersrendement  jarenlang achtergebleven bij het beleggingsrendement. Middels ETF's is het tegenwoordig vrij eenvoudig om in de markt te beleggen. 

Actief versus passief Uit een onderzoek van de universiteit of Pennsylvania is gebleken dat in 2014 slechts één op de tien actieve managers de index verslagen heeft. In de afgelopen 25 jaar versloeg 38,6% van de actieve beleggers na aftrek van hun kosten de index. 

Dit terwijl de kosten van deze actief gemanagede fondsen aanzienlijk zijn. De kosten kunnen oplopen tot 1,5% tot 2%. De gemiddelde kosten van een ETF of indexfonds bedragen 0,3% per jaar. Als u zich realiseert dat 70-90% van het beleggingsrendement afhankelijk is van de assetallocatie, de verdeling van uw geld over de verschillende beleggingscategoriën, heeft het zoeken naar het "beste" beleggingsfonds weinig zin.

Alex Vermogensbeheer Klanten van Alex Vermogensbeheer zijn er inmiddels ook achter dat er vaak te hoge verwachtingen geschapen wordt door vermogensbeheerders. Veel van deze klanten zijn afgegaan op de mooie verhalen in de TV commercials. Miljarden stroomden de afgelopen jaren naar deze vermogensheerder. Beleggers op zoek naar de "beste" belegger...Na schade en schande ben ik vanuit een financieel gaan beleggen in ETF's en indexfondsen. Verstand komt met de jaren laten we maar zeggen. Door het ouder worden krijgt geld een andere betekenis. Beleggen is ineens geen doel meer op zich, maar een middel om tot een doel te komen.

Vermogensplanning De spaarrente is inmiddels onder de magische grens van 1% gezakt. Wij zullen in de toekomst steeds meer geld opzij moeten zetten voor de studie van onze kinderen, ons pensioen of geld om onze zorg in te kunnen kopen. Hiervoor is een goede vermogensplanning noodzakelijk. Niet alleen voor de vermogenden onder ons, maar juist ook voor de minder vermogende particulieren.

Wij helpen u graag hierbij!

Leen Winter FFP

leen@lwfd.nl

 

 

 

  

Heeft u een vraag over deze blog?

Relevante blogs

L.H. Winter FFP

Winter Financiële Diensten

HETEREN