Groen sparen of beleggen met fiscaal voordeel, een korte handleiding

donderdag 12 november 2015 | H. Meijaard FFP

Als de bladeren verkleuren en van de bomen vallen, beginnen de “eindejaars” afspraken mijn agenda te vullen. Sinds ik in de financiële wereld werk – sinds 1986 alweer bedenk ik me nu – staan die afspraken laatste maanden vooral in het teken van ondernemersvragen. En dan vooral over pensioenen. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Nou ja, misschien eigenlijk ook wel

Einde van het jaar is vaak ook het moment waarop veel mensen kijken naar de bedragen op hun spaar- en beleggingsrekeningen. En dan bedenken dat ze over die bedragen volgend jaar belasting over moeten betalen. Wat ze logischerwijs niet leuk vinden.

Dus stellen ze ieder jaar aan mij de vraag: kunnen we nog wat voor eind van het jaar doen zodat we volgend jaar minder belasting hoeven te betalen? Het antwoord is ieder jaar simpel: ja, dat kan

Om dit vraag-en-antwoord ritueel trouwens te doorbreken heb ik daar vorig jaar al eens een duidelijke blog over geschreven, dus lees die eerst even!

okt1

Zo, gelezen? Dan gaan we verder: en wel met de tip over het fiscale groensparen en beleggen in dat blog: een bijzonder fiscaalvriendelijk en duurzaam onderdeel van het vermogensadvies!

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig: jij stort geld in een fiscaal groenfonds, en over dat geld hoef je geen belasting in box 3 te betalen (1,2%) en je krijgt een belastingkorting in box 1 (0,7%). En natuurlijk het rendement op je groene beleggingen. Kassa!

Kleine uitdaging: op papier kun je kiezen uit zowel sparen of beleggen. In de praktijk zijn de groenspaarrekeningen bij de banken (Rabobank, ING en ABN AMRO) meestal niet beschikbaar.

Er zijn wel drie fiscaal groenfondsen beschikbaar die beleggen: bij ASNTriodos en Meewind.

okt3

Nu vind ik eerlijk gezegd dat je aan het “beleggen-is-risico-gevoel” bij deze groenfondsen niet te zwaar hoeft te tillen. De beleggingen bestaan namelijk vaak uit –door de overheid aangewezen- projecten die gefinancierd worden met vaste leningen. Dit zijn leningen in projecten die zich bezig houden met o.a. duurzame energievoorzieningen,  duurzaam bouwen, biologische landbouw en natuur en landschap.

Als je kijkt naar de rendementen van de fondsen van ASN en Triodos (het fonds van Meewind bestaat nog te kort), dan zijn die niet zo spectaculair: variërend tussen de circa 0% en 6% de afgelopen 10 jaar. Maar tel daar je belastingvoordeel van 1,9% bij op; kijk naar de lage spaarrente elders en het lage risicoprofiel en vraag jezelf dan af: waarom doe ik hier nog niet aan mee?!

okt4

Moeilijk? Nee, zowel bij de aanbieders als bij adviseurs (bv. bij mij ...) kun je eenvoudig deelnemen.

Flexibel? Ja, je kunt iedere dag in- en uitstappen bij ASN en Triodos. Bij Meewind 1x per kwartaal.

Risicovol? Iets meer dan sparen, veel minder dan aandelen.

Duur? Nee, de gebruikelijke fonds- en beheerkosten zoals bij andere beleggingsfondsen

Nou, duidelijk toch? Aan de slag dus! En….als je in 2015 nog wilt meedoen: wel zo snel mogelijk regelen! Waarom is dat? Deze fondsen zijn –zeker aan het eind van het jaar- populair bij oplettende belastingbespaarders…dan komt er dus veel geld binnen: geld wat altijd voor minimaal 70% belegd moet zijn. En daar zijn natuurlijk niet altijd voldoende geschikte projecten voor. Dus meestal wordt ergens in november of december de inleg tijdelijk gestopt tot januari.

Ik heb het al vaker geroepen en doe het ook nu weer: lezen is 1, doen is 2…! In beweging komen, de volgende stap zetten: of naar de sites van de aanbieders gaan en een rekening openen, of mij even een berichtje sturen. Maar niet uitstellen (daar is geen reden voor) en aan de slag: voor een fiscaal vriendelijk, groen en duurzaam vermogen…succes!

okt 5

Heeft u een vraag over deze blog?

H. Meijaard FFP

Hubrien - Financieel Advies 2.0

CULEMBORG